Välj byggbranschen

Så syns det vad du gör på jobbet – resultatet finns kvar i åratal


Rita hus, led projekt, bygg vägar, snickra, lägg golv – det finns massor av olika jobb i ett byggprojekt. Du kan lätt hitta det som passar just dina talanger.

Vilket av jobben du än väljer så kan du uppleva den där speciella känslan av att bygga något som är viktigt för andra människor. En del som arbetar i byggbranschen sitter mest framför en dator, andra är
nästan alltid utomhus. Vissa har börjat jobba direkt efter gymnasiet, andra har pluggat vidare på högskolan. Massor av människor är inblandade i ett bygge och deras bakgrund och arbetssituation kan se väldigt olika ut. 

Mycket att välja på 

Den som gillar att jobba praktiskt satsar på att bli yrkesarbetare. För att komma dit gäller Bygg- och anläggningsprogrammet eller något annat yrkesprogram på gymnasiet och en lärlingstid ute i företag. Den som vill studera på högskola eller yrkeshögskola kan bland annat bli tekniker, ingenjör eller civilingenjör. En bra grund för dessa studier är tekniskt, natur- eller samhällsvetenskapligt program på gymnasiet.

Hus och anläggning

Man brukar tala om att det finns två huvudtyper av byggprojekt: hus och anläggning. Husbyggen kan vara enstaka villor, hela bostadskvarter, kontorshus, industrilager – allt som har väggar och tak. Anläggningsbyggen är vägar, järnvägar, broar, tunnlar, vindkraftverk, dammar med mera. I vissa projekt arbetar man både med hus- och anläggningsarbeten, till exempel nya bostadsområden.


Bygg för alla

Byggbranschen behöver fler personer och speciellt fler kvinnor. Mentorbygg är Sveriges Byggindustriers mentorprogram för kvinnliga ledare. Årets adepter har skapat en kort film för att öka intresset för byggbranschen och visa att den har någonting för alla. Filmen ska attrahera fler personer, och framförallt kvinnor, till byggbranschen för att på så sätt öka andelen kvinnor i ledande positioner.