Yrken


Bygg din framtid! Väljer du byggbranschen så syns det vad du gör på jobbet. Resultatet finns kvar i åratal.

Vissa bygger bostäder, skolor, köpcentra eller kontor. Andra bygger vägar, järnvägar, broar, hamnar eller ledningsnät. Vissa bygger nytt. Andra underhåller det som redan är byggt. Arbetet är viktigt för oss alla och har stor betydelse för vårt samhälle.

Byggindustrin behöver olika kompetenser, både yrkesarbetare från gymnasiets Bygg- och anläggningsprogram samt arbetsledare och byggingenjörer med utbildning från yrkeshögskola eller högskola/universitet.

I Byggindustrin finns goda chanser att gå vidare i karriären. Här är det ofta viktigare vem man är och vad man kan än vilken formell utbildning man har.

På ett bygge är alla viktiga och behövs. Yrkesarbetarna står för själva byggandet och arbetsledningen ser till att planera och beställa material så att det finns på rätt plats i rätt tid. På byggföretagens kontor arbetar man med att serva de byggen som pågår och planera för de nya projekt som står på tur. Ibland är man med och planerar för nya områden och samverkar med beställare och olika slags konsulter.

Byggandet utvecklas hela tiden. En spännande utveckling som pågår just nu är att byggritningarna flyttar in i datorn och datorerna flyttar ut på byggena. Det kommer att ställa nya krav på alla som arbetar på bygget.

Inom själva byggandet är det lätt att känna sig nöjd med sin arbetsdag. Resultatet av det egna arbetet syns tydligt.

I listan här intill kan du läsa mer om olika yrken i byggbranschen och här finns ännu fler: http://www.framtid.se/yrken/bygg-anlaggning


Länkar

Varför är det så viktigt att jobba vitt? www.renbyggbransch.nu
Informationssajt om alla möjliga jobb i bygg- och fastighetssektorn blisamhallsbyggare.se
Bra yrkesbeskrivningar, en del med videosnuttar på www.arbetsformedlingen.se 
Allt du behöver veta om du funderar på att plugga till ingenjör www.womengineer.se
Om yrkes- och skoltävlingar www.constructionskills.se
Om kompetens i anläggningsbranschen kianatverket.se