Yrken & roller

BYN-12.jpg

Bygg din framtid! Väljer du byggbranschen så syns det vad du gör på jobbet. Resultatet finns kvar länge.

Vissa bygger bostäder, skolor, köpcentra eller kontor. Andra bygger vägar, järnvägar, broar, hamnar eller ledningsnät. Byggindustrin behöver olika kompetenser, både yrkesarbetare från gymnasiets Bygg- och anläggningsprogram och arbetsledare och byggingenjörer med utbildning från yrkeshögskola eller högskola/universitet.

I Byggindustrin finns goda chanser att gå vidare i karriären. Här är det ofta viktigare vem man är och vad man kan än vilken formell utbildning man har.

På ett bygge är alla viktiga och behövs. Yrkesarbetarna står för själva byggandet och arbetsledningen ser till att planera och beställa material så att det finns på rätt plats i rätt tid. På byggföretagens kontor arbetar man med att serva de byggen som pågår och planera för de nya projekt som står på tur. Ibland är man med och planerar för nya områden och samverkar med beställare och olika slags konsulter.

Byggandet utvecklas hela tiden. En spännande utveckling som pågår just nu är att byggritningarna flyttar in i datorn och datorerna flyttar ut på byggena. Det kommer att ställa nya krav på alla som arbetar på bygget.

Inom själva byggandet är det lätt att känna sig nöjd med sin arbetsdag. Resultatet av det egna arbetet syns tydligt.

I listan här intill kan du läsa mer om olika yrken i byggbranschen och här finns ännu fler: www.framtid.se/yrken/bygg-anlaggning


Dela

betongarbetare.jpg

Länkar

Bra yrkesbeskrivningar, en del med videosnuttar på www.arbetsformedlingen.se 
Allt du behöver veta om du funderar på att plugga till ingenjör www.womengineer.se
Om yrkes- och skoltävlingar www.constructionskillssweden.se

Vad andra säger

Yrkesporträtt
– Det har varit lätt att få jobb. Jag fick min första anställning dagen efter att jag slutade gymnasiet, säger hon.
Yrken & roller - ctl00_cph1_dcBtm_po_15_dc15_pg50_exportimg
Carolin Flink, 26
Läs hela
Yrkesporträtt
– Inom anläggning finns flest ovanliga tekniklösningar. Hur mycket du än har jobbat så får du ändå en utmaning i varje nytt projekt. Det är spännande att lära sig nya saker och det är därför jag valde byggbranschen.
Yrken & roller - ctl00_cph1_dcBtm_po_15_dc15_pg85_exportimg
Meklit Wodajo, Byggnadsingenjör, examen från Örebro Universitet 2008
Läs hela
Yrkesporträtt
- Som det ser ut nu, så behöver vi alla i byggbranschen. Vi behöver verkligen alla vi kan få. För det kommer att byggas så otroligt mycket. 
Yrken & roller - ctl00_cph1_dcBtm_po_15_dc15_pg131_exportimg
Jeanette Wikström,
Läs hela