BYN-55.jpg

Karl - träarbetare

Karl Paine jobbar som träarbetare, han är också skyddsombud på sin arbetsplats. På gymnasiet gick han bygg- och anläggningsprogrammet. 

- Jag gillade tiden på gymnasiet. Direkt så fastnade jag för det här med att jobba praktiskt. Jag hade aldrig sett mig själv som en praktisk människa innan. Jag hade knappt hållit i en hammare när jag började bygg.

Karl trivs bra i bygg- och anläggningsbranschen och tycker att det finns många utvecklingsmöjligheter.

- Jag tycker att det går att utvecklas inom byggbranschen, väldigt mycket. Jag är tillexempel skyddsombud, jag har ju helt andra arbetsuppgifter än mina kollegor. Jag får ju gå skyddsronder och ta hand om arbetsmiljön på ett helt annat sätt på mitt bygge. Och det tycker jag är väldigt utvecklande.

Om tio år kommer han att jobba kvar inom bygg- och anläggningsbranschen.

- Förhoppningsvis så har jag gått vidare även inom arbetsmiljöområdet och jobbar kanske på ännu högre nivå inom just arbetsmiljö och skydd.

Lönen är bra och han tjänar mer än alla sina kompisar. Det bästa med byggbranschen tycker Karl är att se byggnader och konstruktioner som han själv har varit med att skapa.

- Du kan köra förbi byggnader, skolor, lägenheter i din egen hemstad och bara: det här har jag byggt. Det tycker jag är häftigt. 

Senast uppdaterad juni 2017 av Henry Cohen

Dela

Fakta

Namn
Karl Paine

Ålder

Utbildning
Bygg- och anläggningsprogrammet

Arbetsplats

Yrke
Träarbetare

Vad andra säger

Yrkesporträtt
- Jag trivs jättebra, jag ångrar mig inte.
Yrkesporträtt - Karl - träarbetare - ctl00_cph1_dcMain_po_61_dc61_pg133_exportimg
Anders Romegård, Bygg- och anläggningsprogrammet
Läs hela
Yrkesporträtt
- Det finns många utvecklingsmöjligheter när man jobbar i bygg. Både jag som är civilingenjör, jag siktar mot en produktion chefsroll, men jag kan också gå mot en projektchefsroll där man kan jobba med ekonomi. 
Yrkesporträtt - Karl - träarbetare - ctl00_cph1_dcMain_po_61_dc61_pg132_exportimg
Hanna Olsson, Civilingenjör
Läs hela
Yrkesporträtt
- Som det ser ut nu, så behöver vi alla i byggbranschen. Vi behöver verkligen alla vi kan få. För det kommer att byggas så otroligt mycket. 
Yrkesporträtt - Karl - träarbetare - ctl00_cph1_dcMain_po_61_dc61_pg131_exportimg
Jeanette Wikström,
Läs hela